Stage of minor in het buitenland

Stage of minor in het buitenland

  • 01 nov
blog foto

Ben jij een van de avonturiers die graag een stage of minor in het buitenland zou willen volgen? Waarschijnlijk heb je dan wel al een beetje een beeld van wat je precies wilt gaan uitvoeren en bereid je de trip tot in de puntjes voor. Of niet? Weet jij al hoe het zit met een verblijf, de eventuele vaccinaties die je moet nemen, het aanvragen van je visum, je zorgverzekering en je ticket?

Verblijfplek vooraf regelen
Een slaapplek: niet veel studenten zullen wat dit onderdeel betreft onvoorbereid op pad gaan. Je gaat al naar een, waarschijnlijk, voor jou nog onbekend land en dat alleen is al spannend genoeg. Vooraf geen verblijfplek regelen maakt de trip dan alleen nog maar spannender. Heel fijn als je vooraf een adres op papier hebt staan. Waar je precies terecht zult komen en of het onderkomen net zo goed is als vooraf wordt beweerd, kun je niet altijd weten. Hoe kom je aan een zo betrouwbaar adresje? Daar zijn meerdere manieren voor: je kunt via jouw universiteit vragen of je contactgegevens van andere studenten kunt krijgen die al eerder dan jij eens zijn afgereisd naar hetzelfde land en dezelfde stad. De universiteit in het buitenland, of de werkgever die jou een stageadres verleent, kan met tips komen over een woonruimte. Je kunt zoeken binnen je eigen vriendenkring, de studentenvereniging of via-via. Ook is er een website genaamd houseanywhere.com, waarop je het wereldwijde kameraanbod kunt vinden.

Goed laten inenten
Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf waar je naartoe gaat. Maar zoek je de minor of stage buiten Europa, dan bestaat er een grote kans dat je je vooraf tegen bepaalde ziektes moet laten vaccineren. Controleer dit vooraf altijd goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vaccinaties hebben een kostenplaatje, maar gelukkig worden de inentingen soms (voor een deel) vergoed vanuit de aanvullende verzekering van je zorgverzekering. Weet je nu al dat je volgend jaar naar het buitenland wilt en vaccinaties nodig hebt? Dan kun je tijdens het zorgverzekeringen vergelijken uitzoeken welke je nodig hebt en inspelen op eventuele vergoedingen of exclusieve aanbiedingen. https://www.hoyhoy.nl/zorgverzekering/

Controleer of je een visum nodig hebt
Voor sommige landen heb je een visum nodig als je het land in wilt. Controleer of dit het geval is bij de landen die jij in wilt. Het kan soms weken of maanden duren voordat alles rondom het visum is geregeld. Sommige landen bieden een visum voor een periode van een maand aan, als je kunt aantonen dat je daarna ook weer vertrekt. Een stage of minor in het buitenland zal vaak niet zo kort duren, dus zorg ervoor dat je alles omtrent je visum goed voor elkaar hebt. Begin hier op tijd mee, aangezien je paspoort soms ook vooraf langs de ambassade moet voor het krijgen van een visum. Daarbij moet je paspoort ook nog lang genoeg geldig zijn; vaak een periode van een halfjaar of langer.

Weet hoe het zit met je zorgverzekering in het buitenland
Als je in het buitenland gaat studeren, verandert er het een en ander aan de vergoedingen die je van de zorgverzekeraar ontvangt. In principe krijg je zorg in Europa vergoed tot het tarief dat je in Nederland zult ontvangen, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Zo geldt de verzekering in het buitenland niet als een stagevergoeding ontvangt en krijg je soms ook geen vergoeding als je ouder dan dertig bent. Daarom is het verstandig om je aanvullend te verzekeren zodra je in het buitenland gaat studeren of stage gaat lopen. Dit moet je doen met de aanvullende Werelddekking-module. Lastig wordt dit als je alles op korte termijn moet regelen en je voor het eind van het jaar vertrekt. Je kunt namelijk alleen een andere verzekering nemen in de laatste zes weken van het jaar óf als je net achttien bent geworden. Heb je niet de mogelijkheid om je zorgverzekering uit te breiden, dan kun je via de reisverzekering waarschijnlijk wel wat regelen.

Welk ticket kies je?
Het is ook verstandig om na te denken over wat voor soort ticket je eigenlijk wilt gaan boeken. Je kunt namelijk wel gewoon voor een retourtje kiezen, maar wil je de vertrekdatum nog niet vastleggen? Dan kun je ook kiezen voor een enkele reis óf een flexibel ticket. Met het oog op een visum is het in de meeste gevallen waarschijnlijk makkelijker om voor een retour of flexibel ticket te kiezen.

Tip: woon je niet meer bij je ouders en woon je op kamers? Dan is het fijn als je geen dubbele kosten hebt als je in het buitenland woont. Je woning verhuren aan een onderhuurder is daarom, als het mag, een goed idee.


Reacties zijn gesloten


Tweets

Agenda

Advertentie

Advertentie