Als student de autopremie reduceren: hoe doe je dat?

Als student de autopremie reduceren: hoe doe je dat?

  • 12 dec
pricewise

Als student is mobiliteit misschien wel heel belangrijk, maar anderzijds mag je ook wel iedere cent tellen. Of je jouw centen nu gebruikt om studieboeken te kopen of om extra pils naar binnen te kunnen gieten – niet wanneer je nog achter het stuur moet kruipen natuurlijk –, besparen op de autopremie hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Hoe je dat dan het best doet? Onderstaande tips brengen je alvast op de goede weg.

Kies een ‘goedkope’ wagen
De hoogte van de premie voor de autoverzekering hangt onder andere af van het type wagen. Zo zullen zware en snelle auto’s al snel in een hogere autopremie resulteren. Maar weet ook dat er meer is dan dat. Een klassieke stadswagen, die an sich geen zware of snelle auto hoeft te zijn, kan ook een hogere autopremie veroorzaken indien het gaat om een wagen met een hoge cataloguswaarde. Best kies je met andere woorden voor een klassieke wagen die geen al te hoge dagwaarde heeft. Een Volkswagen Golf lijkt bijvoorbeeld helemaal in dat plaatje te passen, waar een Mazda MX-5 dan wel geen al te dure wagen is maar toch vaak als ‘snelle auto’ wordt gerekend. Ga je een auto aanschaffen? Vraag dan eerst eens na bij jouw verzekeraar of dat type wagen wel een verstandige keuze is. Of haal het kenteken alvast door een autoverzekeringvergelijker heen, zodat je weet wat de je ongeveer aan premie voor de autoverzekering kwijt zult zijn.

Denk na over claimen bij schade
Weet dat de autopremie toeneemt als het aantal schadevrije jaren afneemt. Vooral bij kleine schadegevallen kan het interessant zijn om deze schadekosten te betalen uit eigen zak, zodat je geen (eventueel al) opgebouwde schadevrije jaren verliest door het claimen van schade. Per schadevrij jaar klim je verder op de bonusmalusladder en daarmee krijg je meer premiekorting. Kleine schadegevallen aangeven kan daarom soms meer nadeel dan voordeel inhouden, zeker op lange termijn. Het kan zomaar zo zijn dat het bedrag waarmee de autopremie op jaarbasis stijgt, hoger is dan het vergoedde schadebedrag. Denk daar goed over na!

Laat de auto vaker staan
Bij sommige verzekeraars zijn er goedkopere formules voor wie de wagen weinig gebruikt. In dat geval is de premie van de autoverzekering gekoppeld aan het aantal gereden kilometers. Het kan met andere woorden voordeliger zijn om de wagen al eens in te ruilen voor de fiets of de beentjeswagen, zeker als student. Bovendien heb je zo een goede reden om niet opnieuw de nuchtere chauffeur te moeten zijn (maar let op: ook op de fiets ben je een ‘bestuurder’). 

Vergelijk autoverzekeringen
Weet ook dat je heel wat kunt uitsparen door het groot aanbod aan autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Iedere verzekeraar heeft immers zijn eigen formules en tarieven. Door de diverse autoverzekeringen met elkaar te vergelijken krijg je meteen inzicht in wat iedere verzekering inhoudt, wat deze dekken en welke autopremie je naar alle waarschijnlijkheid hoort te betalen met jouw auto. Opgelet: informeer steeds bij jouw huidige verzekeraar naar de opzegtermijnen van jouw huidig verzekeringscontract voordat je de overstap naar een nieuwe verzekeraar maakt. Vaak sluit je een autoverzekering af voor een periode van een jaar.


Reacties zijn gesloten


Tweets

Agenda

Advertentie

Advertentie