Voor het eerst op kamers?

Voor het eerst op kamers?

  • 13 apr
Albertus-op-kamers-wonen

Je hebt een kamer gevonden in de stad waar je studeert. Het échte studentenleven kan gaan beginnen. Spannend natuurlijk, aangezien je allemaal dingen moet regelen. Met de onderstaande punten helpen we je een handje. Zo ben je helemaal voorbereid en klaar om deze nieuwe levensfase te starten.

Controleer je huurcontract

Zodra je op kamers gaat wonen, moet je een huurcontract afsluiten. In dit contract moeten een aantal belangrijke dingen vermeld staan. Denk hierbij aan het adres, de huurperiode (bepaalde of onbepaalde tijd), huurprijs per maand, hoogte van de servicekosten en de ingangsdatum van het contract. Zorg dat je het huurcontract zorgvuldig doorleest. Als je over bepaalde dingen twijfelt, kun je altijd nog je ouders of iemand anders naar het contract laten kijken. Moet je borg betalen? Zorg dan ook dat dit is opgenomen in je huurcontract. Zodra je de kamer opzegt, en naar behoren achterlaat, weet je zeker dat je het bedrag terugkrijgt.

Verzeker je spullen

Net een nieuwe laptop gekocht, of allemaal nieuwe meubels? Zou natuurlijk zonde zijn als deze schade oplopen. Door een inboedelverzekering af te sluiten kun je je spullen laten verzekeren voor diefstal, waterschade en brandschade. Je hebt al een inboedelverzekering voor een paar euro per maand. Lees hierbij wel altijd de voorwaarden van de verzekering goed door over wat er wel en niet gedekt wordt.

Energiecontract nodig?

Bij veel kamers heb je een huurcontract inclusief gas en elektriciteit. Dit houdt in dat je huurbaas een energiecontract heeft afgesloten bij een leverancier en de energiekosten zijn opgenomen in de huurprijs die jij maandelijks betaalt. In sommige gevallen – vaak als je via een woningorganisatie huurt – moet je samen met je huisgenoten een energiecontract afsluiten. Er wordt geadviseerd om voor een jaarcontract te gaan, zodat je ieder jaar kunt overstappen en daardoor gebruik kunt maken van welkomstkortingen van energieleveranciers.

Zorgverzekering regelen

Tot je 18e ben je standaard verzekerd via de zorgpolis van je ouders. Maar zodra je 18 jaar bent geworden zal je zelf een zorgverzekering moeten regelen. In de maand nadat je 18 bent geworden moet je een zorgverzekering afsluiten. Kijk goed welke verzekering je wilt. Daarna kun je ieder jaar – van half november tot eind december – overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Daarmee kun je op jaarbasis veel geld besparen als je jezelf alleen verzekerd voor de zorg die je echt nodig denkt te hebben. Daarnaast heb je als student vaak recht op zorgtoeslag, omdat je inkomen vaak niet heel hoog is. In dat geval kost je zorgverzekering je maar een paar tientjes per maand.

Adreswijziging

Het adres van je nieuwe stek zal je door moeten geven aan de (nieuwe) gemeente. Zodra je hier bent ingeschreven zal je ook je adreswijziging onder andere bij de hogeschool of universiteit, verzekeraars en bank moeten doorgeven. Mocht je ver van je ouderlijk huis gaan wonen, dan kan het ook slim zijn een andere huisarts, tandarts en apotheek op te zoeken.

Feestje!

Al het bovenstaande succesvol doorlopen? Dan kun je het allerbelangrijkste regelen voor als je op kamers gaat, namelijk een housewarming! Nodig vrienden, familie of gewoon je hele studentenvereniging uit om je nieuwe kamer te laten zien. Daarnaast handig om de laatste praktische spullen als cadeautje te krijgen. Laat het feest maar beginnen!


Reacties zijn gesloten


Tweets

Agenda

Advertentie

Advertentie