Maak samen een sport van energie besparen

Maak samen een sport van energie besparen

  • 12 jan
Energie besparen

In een studentenhuis woon je nooit alleen. Gezellig, maar het kan ook lastig zijn. Vooral als er mensen bij elkaar wonen met heel verschillende denkwijzen. Over het energie- en waterverbruik in het huis, bijvoorbeeld. Sta jij minuten korter te douchen en zet jij kachels bewust wat lager, terwijl de ander doet waar die zin in heeft? Dan schiet het natuurlijk niet op. Kom samen tot een oplossing, zodat je allebei kunt besparen. Dat hoeft wat betreft de kosten natuurlijk alleen als jullie zelf de energierekening moeten betalen, maar vanuit milieuopzicht kan besparen nooit kwaad.

Zoek een bespaarreden

Ben jij die bewuste huisgenoot die iedereen in de gaten houdt? Grote kans dat jij je daar een beetje vervelend onder voelt. Logisch, want ‘als je huisgenoten achter de vodden aangezeten zouden willen worden, waren ze wel thuis blijven wonen’ kun je denken. Probeer de huisgenoot die geen zin heeft in besparen te wijzen op de leuke dingen die hij of zij kan doen met het geld dat jullie overhouden. Verdeel het bedrag dat jullie bij de eindafrekening (eventueel) terugkrijgen. Wel het eerlijkst als iedereen evenveel z’n best doet. En misschien worden die minder energiebewuste huisgenoten wel enthousiast na het terugkrijgen van een fiks bespaard bedrag.

In slaapkamers de kachel lager

Bespaarmanier nummer één: de kachel allemaal wat lager zetten. De kachel is verantwoordelijk voor ongeveer 75 procent van het gasverbruik in het huishouden. In bijna elke kamer van een huis is meestal wel een kachel te vinden. Zijn jullie vaak met z’n allen in de gedeelde woonruimte en slapen (en studeren) jullie vooral op je kamer? Zorg er dan voor dat de temperatuur in de woonkamer goed is en de kachels op de slaapkamers wat lager staan. Slapen in een koudere omgeving is vaak toch prettiger, net als studeren.

Sluit deuren
Het is maar een heel kleine moeite om de deuren achter je dicht te doen. Dit is vooral belangrijk als je niet elke ruimte (hetzelfde) verwarmd – zoals in het bovenstaande slaapkamer/woonkamer-verhaal. Door deuren te sluiten, bespaart een gemiddeld huishouden (bestaande uit drie tot vier personen) jaarlijks ongeveer 240 euro. Laat staan wat je in een groot studentenhuis over kunt houden. Is iedereen een ramp met het sluiten van deuren? Schaf dan wat deurdrangers of -veren aan, dan sluiten ze automatisch. Kleine moeite, grote besparing.

Laat niet overal lichten branden
Net als het sluiten van deuren, is het zo makkelijk om te doen. De lichten gewoon even uitzetten als je een ruimte voor lange (en zelfs korte) tijd gaat verlaten. De kans is anders groot dat je de lampen uit vergeet te zetten. Vooral als jullie nog overal gloeilampen gebruiken kan dit een grote besparing op het stroomverbruik opleveren.

Stap over naar een goedkoper contract

Je hoort het steeds vaker, maar vaste tarieven in combinatie met een energiecontract voor één jaar zijn meestal het voordeligst. Dat komt vooral door de welkomstkorting die je elk jaar weer kunt ontvangen. Deze kortingen gaan soms wel hoger dan 200 euro per contract en dat kan dan op jaarbasis behoorlijk schelen. Elk jaar overstappen van energiecontract is daarom best verstandig met het oog op de uitgaven en je studenteninkomsten.

Doe meer samen

Niet alleen goed voor de sociale contacten en sfeer in het huis, maar ook voor je energierekening. Koken jullie vaak voor heel het huis en doe je samen de was? Dan kan dit ook behoorlijk schelen in gas- en stroomverbruik. Hoeft natuurlijk niet altijd te gebeuren, want iedereen heeft weleens behoefte aan een momentje voor zichzelf.

Installeer een energieverbruik-app

Het is best motiverend om te kunnen bekijken hoeveel minder je aan stroom en gas verbruikt als je er bewust mee bezig bent. Je weet dan ook of je goed bezig bent. Vrijwel elke energieleverancier heeft tegenwoordig een app waarmee je onder andere kunt zien wat je verbruikt op jouw adres. Ook kun je daar vaak bespaartips vinden en uitdagingen aangaan waardoor je gemotiveerd raakt te besparen. 


Reacties zijn gesloten


Tweets

Agenda

Advertentie

Advertentie