COEHNIJN

Wat de naam op het eerste gezicht misschien niet meteen doet vermoeden is dat dit dé commissie is die zich bezighoudt met Cultuur binnen de Vereniging! COEHNIJN is opgericht in 2017 door een zevental enthousiaste Albertianen die graag wat wilde toevoegen aan de Vereniging, namelijk: cultuur! Veel studenten hebben zich vroeger bezig gehouden met cultuur door bijvoorbeeld een instrument te spelen, te dansen, of noem het maar op, maar dit verwatert vaak als het studentenleven begint. Dat is jammer. Omdat de Vereniging juist dé perfecte plek is om in een veilige omgeving jezelf te blijven ontwikkelen, probeert COEHNIJN Albertianen te blijven betrekken in culturele activiteiten.

Door het jaar heen worden verschillende activiteiten georganiseerd waarbij het mogelijk is om op verschillende manieren bezig te zijn met cultuur. Zo organiseren wij elk jaar twee theaterstukken én de Cultuur Carrousel. Het Sjaarzentheater is een samenvatting van het afgelopen Verenigingsjaar dat wordt gemaakt tijdens de introductietijd, samen met een groep enthousiaste nieuwe leden. Zo komen ook zij er snel achter wat de commissie inhoudt en dat het mogelijk is om bezig te blijven met cultuur binnen de Vereniging. De Cultuur Carrousel is een activiteit waarbij binnen één dag meerdere stukken worden gerepeteerd én opgevoerd, die allemaal op een andere ruimte van de Vereniging plaatsvinden. Zo worden de spelers uitgedaagd om in een intieme setting te acteren en wanen de bezoekers zich heel even in een andere wereld terwijl ze gewoon op de Vereniging rondlopen. Aan het eind van het jaar wordt de eindejaarsvoorstelling geschreven, gerepeteerd en opgevoerd door een groep Albertianen tijdens de Week van Cultuur. Andere activiteiten zijn wat meer laagdrempelig. Zo is de eerste activiteit in het jaar de Wine and Paint en Pils and Paint. Hier kunnen deelnemers op een losse manier bezig zijn met schilderen terwijl het hen aan happen en drank niet ontbreekt. Daarnaast komen tijdens de Week van Cultuur ook sprekers, waarbij het mogelijk is om te luisteren naar interessante verhalen van bekende mensen uit de culturele sector.

Na het succes in het eerste jaar van COEHNIJN, zijn wij inmiddels uitgegroeid tot een commissie van negen personen. Niet alleen zijn er twee mensen bijgekomen, ook is er een geheel nieuwe commissie opgericht die zich richt op de tak toneel; de Coehlisse. De Coehlisse ontfermt zich gedurende het jaar over het schrijven van de eindejaarsvoorstelling, de Cultuur Carrousel en het Sjaarzentheater. Op deze manier kan een grotere groep leden zich bezig houden met het schrijven van verschillende theaterstukken die allemaal voor een groot publiek worden opgevoerd. De Coehlisse is de eerste uitbreiding van onze COEHNIJN familie, en wellicht mogen er nog meer volgen in de komende jaren!
Met de twee nieuwe functies die wij nu binnen de commissie hebben, wordt het ook voor ons mogelijk om er een schepje boven op te doen na vorig jaar. Zo hebben wij sinds dit jaar een speciale muziek-commissaris die zich vanzelfsprekend bezighoudt met: muziek. Met behulp van Bestuur AiMi hebben wij vorig jaar een hele mooie bandruimte mogen openen op het Nieuwe Pandje mét gloednieuwe apparatuur. Het doel van deze ruimte is om leden de mogelijkheid te bieden zich te ontwikkelen op muzikaal gebied binnen de Vereniging. Hier kunnen verschillende bands repeteren, waaronder de OEH-band en de Eerstejaarsband. Uiteindelijk hopen we een platform te ontwikkelen waarbij leden elkaar kunnen helpen nieuwe muzikale skills aan te leren. De nieuwe commissaris heeft dus werk genoeg!
De tweede nieuwe functie gaat over de invulling van de Week van Cultuur. Deze week vindt aan het eind van het jaar plaats. Tijdens deze week wordt de eindejaarsmusical opgevoerd én staat elke dag in het teken van een ander discipline. Zo zal er gedurende de week voor ieder wat wils zijn qua cultureel aanbod. Wat de invulling van de week van dit jaar precies wordt, is nog niet bekend, dus daar is nog even geduld voor nodig.

Kortom, COEHNIJN geeft leden de mogelijkheid om zich op verschillende manieren bezig te houden met cultuur binnen de kaders van de Vereniging. Zo hopen wij dat de leden hun creatieve skills blijven beoefenen tijdens hun studenten tijd óf nieuwe creatieve skills aanleren. Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat het leuk is om met cultuur bezig te zijn door deel te nemen aan onze activiteiten. De commissie is op dit moment nog jong en bezig met het organiseren van evenementen voor het tweede jaar op rij, maar zal dit nog velen jaren blijven doen!

COEHNIJN

Cultuur Ons Eigen Huis Nieuw Impuls, Jawel, Nieuw.

Verklapt de naam toch stiekem wel waar de commissie voor staat!